menü simgesi Tüm Kategoriler
microbit

BBC Micro:bit (Microbit) V2 : Yeni Ses İşleme, Touch-Sense Donanımlarıyla!

Ürün Kodu : 01.05.016.006
1.030,67 TL + KDV
1.236,80 TL (KDV Dahil)
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • BBC Micro:Bit V2 Geliştirme Kartı - Yeni Ses Donanımları, Dokunma Duyarlı Logo, Güç Tasarruf Modu, MakeCode Desteği ve Daha Fazla İşlem Gücü


    Neden BBC Micro:Bit ve Mikrobit kodlama?

    BBC Micro:Bit V2 bir geliştirme kartıdır. Ancak bir farkla! Küçük boyutlarına rağmen onlarca proje fikrini sığdırabileceğiniz ve ekonomik olarak güç yetirebileceğiniz bir yapıda tasarlanmıştır. Ancak BBC Micro:Bit ile ilgili daha ilginç olanı bu kartın 29 ortağıyla beraber BBC öncülüğünde çocuklara yönelik olarak ortaya çıkmış ve İngiltere'de 7 yaş seviyesindeki çocuklara ücretsiz olarak dağıtılmış olmasıdır. Gerçekten de BBC Micro:Bit küçükleri geleceğin teknoloji öncüleri olarak yetiştirmek, dijital yaratıcılığı arttırmak ve teknoloji sektöründe yetenek kısıtının üstesinden gelme hedefiyle kullanımı yaygınlaştırılmaktadır. Buna göre okullarda STEM (Fen, teknoloji, Mühendislik ve Matematik) temelli eğitime sağlam bir kaynak olarak kullanılabilir. Üstelik MakeCode Editor ve Pyton Editor ile programlama ortamlarına da kolayca erişilebilir!



    BBC Micro:Bit ve Eğitimdeki Etkinliği!

    Micro:Bit'in İngiltere de 2016 da 1 milyona varan ücretsiz dağıtımından sonra yapılan bir araştırmada öğrenciler ve öğretmenler üzerinde aşağıda belirtilen pozitif etkileri oluşturduğu tespit edilmiştir:

     o  Öğrencilerin %90'ı Micro:Bit'in kendilerinde "kod yazabilecekleri" fikrini oluşturduğunu belirtmiştir.
     o  Öğrencilerin %86'sı Micro:Bit'in bilgisayar bilimini kendileri için daha ilgi çekici kıldığını belirtmiştir.
     o  Kız öğrencilerin %70'i Micro:bit kullanımından sonra okul dersi olarak "bilgisayar programlama" dersini seçeceğini belirtmiştir.
     o  Öğrentmenlerin % 85'i ICT/Bilgisayar Bilimi dersinin öğrencileri için daha sevilen bir ders olduğunu belirtmiştir!
     o  Micro:bit kullanan öğretmenlerin yarısı Micro:bit kullandıktan sonra programlama dersini öğretme konusunda kendilerine daha fazla güven duyduklarını belirtmiştir.



    BBC micro:Bit V2 ile gelen yenilikler!

    micro:Bit V2 eski versiyon (V1.5) üzerinde olmayan ses algılama ve ses üretme donanımlarına artık yerleşik olarak sahiptir. Ayrıca micro:bit logosu kapasitif dokunmatik yapıda tasarlanmıştır. Diğer bir yenilik ise güç tasarruf modunun kart fonksiyonları içine eklenmesi güç gösterge LEDi ve Power-Off fonksiyonu (butonu basılı tuarak) gibi bileşen ve işlevlerin kart üzerine yerleştirilmesidir. İşte kart üzerindeki tüm yenilikler ve iyileştirmeler:

    Yeni özellikler

    o yerleşik hoparlör

    o MEMS mikrofon ve LED gösterge

    o Dokunmatik logo

    o Kart enerjisini bataryalar takılı iken kesmek için yerleşik sleep/off modu

    o harici aksesuarlar için 190mA'e kadar akım sağlayabilen ayrı bir regülatör

    o Power LED

    İyileştirmeler

    o  krokodil klipslerini daha kolay bağlamak için girintili (notched) uç soket/konektör

    o  Altın kaplama anten: radio/Bluetooth aygıtları daha kolay tanımak için

    o  BLE 4.0 yerine BLE 5.0

    o  Aksesuarlar için 90mA yerine yaklaşık 200mA akım

    o  3 yerine 4 dedike GPIO

    o  Paylaşımlı değil dedike I2C bus

    o  Nordic nRF51822 yerine daha hızlı Nordic nRF52833 işlemci

    micro-bit-gelistirme-karti-v2-bolumler-turkce.jpg (257 KB)

    25 adet ayrı ayrı programlanabilir LED
    o  2 programlanabilir buton
    o  Fiziksel bağlantı pinleri
    o  Işık ve sıcaklık sensörleri
    Hareket sensörleri (ivmeölçer ve pusula)
    Radyo ve Bluetooth ile Kablosuz Haberleşme
    o  USB arabirimi
    Hoparlör, MEMS Mikrofon ve gösterge LEDi - yeni donanım
    o  Dokunmatik Logo - yeni donanım


    Bu bileşenlerin ne yaptığına bir göz atalım (micro:bit resimleri V1'e aittir ancak işlevler aynıdır):



    LED nedir? LED Işık Yayan Diyot anlamına gelir.
    Micro: bit, ayrı ayrı programlanabilen 25 LED'e sahiptir  ve bu sayede metin, sayı ve resim gibi görsel destekleri kolayca gösterebilirsiniz. 
    LEDleri kullanarak mesajlar yazdırabilir, oyunlar yaratabilirsiniz!

    microbit_leds.gif (41 KB)


    microbit_buttons.png (126 KB)



    Buton nedir? Mikro:bit'in ön tarafında iki  buton vardır: bit (A ve B etiketli olarak). Bu düğmelere ne zaman basıldığını algılayarak cihazdaki kodu tetikleyebilir ve bir kod parçasının çalışmasını sağlayabilirsiniz! Bu şekilde micro:bit 'i bir oyun konsolu olarak kullanabilir oynatma listesindeki şarkıları atlayabilir veya durdurabilirsiniz!


    Pinler ne işe yarar? Micro: bit'in uç konektöründe 'pin' olarak adlandırılan 25 harici bağlantı noktası vardır. Motorları, LED'leri veya diğer elektrikli bileşenleri pinlerle programlayabilir veya kodunuzu kontrol etmek için ekstra sensörler bağlayabilirsiniz!

    microbit_pins.png (124 KB)


    microbit_light_sensor.png (5 KB)



    Işık sensörü nedir? Ekrandaki LEDler giriş (input) olmak üzere işlevleri terslendiğinde; LED ekran temel bir ışık sensörü olarak çalışmakta ve ortam ışığını algılmanıza imkan tanımaktadır!


    Sıcaklık sensörü nedir? Bu sensör, micro: bit kartının mevcut sıcaklığını derece ve santigrat cinsinden tespit etmesini sağlar.

    microbit_temperature.png (67 KB)



    microbit_accelerometer.png (974 KB)



    Akselerometre (ivmeölçer) nedir? Bir ivmeölçer micro:bit'in ivmelenmesini ölçer: İvmeölçer, mikro: bit'in yeri değiştildiğinde bir değer üretmektedir. Ayrıca sallama, eğme ve serbest düşmeye bırakma gibi diğer eylemleri de bu eleman ile tespit edebilirsiniz. Bu şekilde kartınızı hareket-tetiklemeli oyunlarda kullanabilirsiniz.


    Pusula nedir? Pusula, dünyanın manyetik alanını algılar ve micro: bit'in hangi yönde baktığını tespit etmenizi sağlar. Pusula kullanılmadan önce kalibre edilmesi gerekir. Pusulayı 'kalibre etmek' pusula sonuçlarının doğru olmasını sağlar. Kalibrasyon başladığında, micro: bit "ekranı doldurmak için eğ" komutunu kaydırır. Dahili bir mıknatıs içerir ve belirli metal türlerini algılayabilir.

    microbit_compass.png (191 KB)


    microbit-radio.png (7 KB)



    Radyo nedir? Radyo özelliği, mikro: bitler arasında kablosuz iletişim kurmanıza olanak sağlar. Diğer mikro:bitlere mesajlar göndermek için radyoyu kullanabilirsiniz! Bu şekilde çok oyunculu oyunları ve daha fazlasını tasarlayabilirsiniz.


    BLE nedir? BLE (Bluetooth Low Energy), mikro:bit'in telefonları ve tabletleri Bluetooth üzerinden kontrol etmesini sağlar. Bu iletişim her iki yönde de çalışır, böylece uygulamalarımızdan birini kullanarak telefonunuzdan micro:bit'e kablosuz olarak kod da gönderebilirsiniz. micro:Bit V2 BLE 5.0 desteği sunar!!!

    Swift Playgrounds ve Scratch gibi diğer uygulamalar, micro: bit ile konuşmak için Bluetooth kullanmaktadır.Bluetooth özelliğini kullanmadan önce micro: bit'inizi başka bir cihazla eşleştirmeniz gerekir. Eşleştirildikten sonra, programlarınızı kablosuz olarak mikro: bit'inize gönderebilirsiniz.

    microbit-bluetooth-antenna.png (8 KB)

    micro:Bit V1.5 (eski) VS micro:Bit V2


    micro-bit-ozellık-karsilastirma.jpg (119 KB)

    microbit-eski-yeni.jpg (65 KB)

    microbit-eski-yeni-2.jpg (74 KB)


    Yazılım Destekleri




    Microsoft tarafından sağlanan MakeCode editörü, micro: bit'inizi bloklar ve JavaScript ile programlamanızı kolaylaştırır.

    microbit-makecode-editor.png (166 KB)


    Python editörü mikrobit kodlama becerilerini daha ileriye taşımak isteyenler için mükemmeldir. Snippet'lerden oluşan bir seçim ve önceden oluşturulmuş çeşitli görseller ve müzik, size kodunuz için yardımcı olmaktadır. Python editörü küresel Python Topluluğu tarafından desteklenmektedir (Micro:bit Pyton dokumantasyon)

    microbit-pyton-editor.png (236 KB)

    NOT:  Eski micro:bit kart versiyonları ile yeniler arasında çalışma devamlılığı için editörler, kart versiyonu seçme gereği oluşturmayacak şekilde çalışır. Editörler yeni "universal hex" formatını (1.8Mb boyutlarında olur) tanır ve tüm micro:bit versiyonları ile çalışırlar. V2 kartındaki yeni donanımları kontrol etmeniz için kodunuza yeni kod parçaları eklemelisiniz; eski donanımları ise tıpkı eski versiyon kartlardaki gibi kontrol edebilirsiniz. 

    Daha önceki hex dosyalarınız yeni kart (V2) üzerinde çalışır ancak öncelikle dosyanızı sürekle-bırak yaparak editöre atmalı ve güncellemelisiniz; aksi taktirde "compatiblity error" oluşacaktır.

    Bağlantılar ve Micro:bit Projeleri 


     "do your:bit" sayfası

    Hızlı başlangıç rehberi

    Özellikler ve Deneme Kodları

    (
    Micro:bit Pyton dokumantasyon)

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.