menü simgesi Tüm Kategoriler
Arduino

Arduino UNO SMD Rev3 Kontrol Kartı

Ürün Kodu : 08.01.012.021
744,92 TL + KDV
893,91 TL (KDV Dahil)
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Arduino UNO SMD Rev3 


    NOT: Arduino UNO SMD Rev3 kartıyla aynı özelliklere sahip fakat mikrodenetleyici olarak Atmega328'in DIP paketini kullanan UNO versiyonunu da www.robotsepeti.com'dan temin edebilirsiniz.


    Arduino UNO SMD Rev3, ATmega328 tabanlı bir mikrodenetleyici kartıdır. 14 adet dijital I/O pinine (14'ün 6'sı PWM çıkışı verecek şekilde ayarlanabilir), 6 adet analog giriş pinine sahiptir. Kart üzerinde 16MHz osilatör, USB bağlantısı, reset tuşu, güç girişi ve bir adet ICSP başlık vardır. Arduino UNO SMD Rev3 diğer Arduino UNO kart sürümlerinin en yenisidir. Doğal olarak diğer sürümlere göre daha hızlıdır ve daha düşük güç tüketimine sahiptir. Orta seviye bir uygulama geliştirirken, mikrodenetleyiciyi etkin kullanmanıza yarayacak tüm yan donanımlar kart üzerinde mevcuttur. Ayrıca, basit bir bilgisayar bağlantısı (USB) ve güç girişi (AC-DC adaptör veya harici bir pilden sağlanan bir giriş) sayesinde kolay bir kullanıma sahiptir. Tüm bu sebepler ve fiyat faktörü UNO kartını Arduino 'nun en çok tercih edilen geliştirme kartlarından biri yapmıştır.

    Arduino UNO SMD Rev3 önceki kartlardan farklı olarak FTDI firmasının USB-to-serial driver entegresini içermez. Bunun yerine USB-to-Serial çevirici olarak programlanmış Atmega16U2 göze çarpar. Arduino UNO SMD Rev3, bu anlamda da Rev2 ve önceki versiyonlardan farklılık arz eder.

    Bunun yanında Rev 3 ile eklenen yani özellikler şunlardır:

    *  1.0 pin dizilimi ( pinout ) : AREF pinin yanına SDA ve SCL (I2C ve TWI haberleşme) olmak üzere 2 adet pin eklenmiştir; ayrıca RESET pinin yanına da iki adet pin yerleştirilmiştir:

    o  IOREF : Arduino shield'lar, bu pini kullanarak UNO tarafından sağlanan gerilime uygun olarak çalışabilirler. Aslında bununla shield modüllerinin hem 5v ile çalışan AVR kartlarıyla hem de 3.3v ile çalışan Arduino DUE kartıyla uyumlu olması hedeflenmektedir.

    o  Pin 2: herhangi bir bağlantısı olmayan genel kulanım için konulmuş bir pindir.

    *  8U2 USB-Serial dönüştürücü yerine ATmega16U2 dönüştürücünün Rev 3'de göze çarpmaktadır.
    *  RESET tuşu daha fonksiyonel hale getirilmiştir.


    uno-smd-2.jpg (123 KB)


    'UNO' italyanca 'bir' anlamına gelmekte olup Arduino 1.0 sürümüne işaret etmektedir. UNO ve 1.0; daha sonra üretilecek ürünler için Arduino'nun referans versiyonları olacaktır. USB'li Arduino kartlarda, UNO en son versiyondur ve referans platform olarak kabul edilmektedir/edilecektir.Arduino boardlarına ait bir index için tıklayın.


    DİĞER ÖZELLİKLER

    Güç gerekesinimi

    Arduino UNO SMD Rev3, harici bir güç kaynağı veya bir bilgisayara bağlı USB konnnektör tarafından beslenebilir. Güç kaynağı kart tarafından otomatik olarak seçilir. USB kablo kullanılmadığında güç, ya adaptör ya da pil ile sağlanır. Pil bağlanması durumunda, pil uçları güç konnektörünün Vin ve GND uçlarına bağlanır. Arduino UNO SMD Rev3 kartına adaptör ile enerji verilmesi durumunda 2.1 mm uzunluğunda ortası pozitif erkek konnektörün güç 'jack'ına takılmasıyla kart enerjilenmiş olur. Kart 6-20 volt aralığında çalışabilir. Fakat 7 volt altında kartın kararsızlaşması ve 12 volt üstünde de voltaj regülatörünün aşırı ısınma problemi olabileceğinden, çalışma gerilimi 7-12 volt olarak tavsiye edilmektedir. Güç pinleri özet olarak şöyledir:

    • VIN: Harici güç kaynağı kullanılırken giriş voltajının bağlandığı pindir.
    • 5V: Kart üzerinde regüleli bir 5 volt çıkışı veren pindir.
    • 3.3v: Kart üzerindeki regülatör sayesinde 3.3 volt çıkış veren pindir.
    • GND: Ground pinleri
    • IOREF:Mikrodenetleyicinin çalışma voltajı için, Arduino board üzerinde bir voltaj referansı sağlar.



    Giriş-Çıkış Pinleri (I/O)

    Arduino UNO SMD Rev3 kartı üzerindeki 14 dijital pin pinMode(), digitalWrite() veya digitalRead() fonksiyonları kullanılarak giriş veya çıkış olarak kullanılabilir. Logic HIGH 5 volta karşılık gelir. Her pin 20-50 Kohm'luk bir pull-up direncine sahiptir. Ayrıca her pin için sink veya source akımı aynı olup 40 mA'dir. Bunun yanında bazı pinler belirli fonksiyonları yerine getirirler:

    Seri haberleşme: pin 0(RX), pin1 (TX) TTL seri veriyi gönderip almak için kullanılan pinlerdir.

    Harici kesme (interrupt): pin 2 ve pin 3, logic level low'da, düşen veya yükselen kenarda kesme tetiklemesi algılayabilme yeteneğine sahiptir.

    PWM çıkışları:pin 3, 5, 6, 9, 10. Belirtilen pinler analogWrite() foksiyonu yardımıyla PWM'li sinyal çıkışı sağlarlar.

    SPI haberleşme:pin 10 (SS), pin 11 (MOSI), pin 12 (MISO), pin 13 (CSK). SPI kütüphanesi ile birlikte belirtilen pinler üzerinde SPI haberleşme sağlanır.

    LED 13: genel amaçlı bir LED'dir. Dijital pin 9 low veya high düzeylerine çekilerek bu LED yakılıp söndürülebilr.

    Arduino UNO SMD Rev3, 6 analog giriş pinine sahiptir (A0-A5). Bu pinlerin her biri 10 bit çözünürlüğe sahiptir. Default olarak giriş sinyalinin tepe-tepe değeri, ground değerinden 5 volt değerine kadardır. Fakat AREF pinini ve analogReference() fonksiyonunu kullanılarak sinyal üst sınırını değiştirmek mümkündür.

    TWI: S4 (SDA) ve S5 (SCL) pinleri. Wire kütüphanesi ile TWI haberleşmeyi destekler.

    AREF: Analog girişler için referans voltaj değeridir.

    RESET: mikrodenetleyiciyi resetlemek için kullanılan pindir. Aktif LOW olarak çalışır.

    Ayrıca, Arduino pinleri ile ATmega 328 portları arasındaki mapping için burayı ziyaret edebilirsiniz.



    Haberleşme

    İncelemiş olduğunuz bu kart bir bilgisayar veya farkılı bir Arduino kartı veyahut da diğer bir mikrodenetleyici kartı ile haberleşmek için gerekli donanıma sahiptir. Ayrıca Atmega328 mikrodenetleyicisi TWI ve SPI haberleşmeyi desteklemektedir. Dijital pinler RX ve TX aracılığıyla UART TTL (5v) haberleşme sağlanabilmektedir. ATmega16U2 entegresi bu bahsedilen iletişimi USB üzerinden sağlar ve bilgisayarda çalışan yazılıma bir virtual Com port olarak görünür. ATmega16U2 entegresi standart USB sürücülerini kullanmaktadır, dışarıdan bir sürücüye gerek yoktur. Fakar Windows için bir .inf dosyası gerekmektedir.

    Arduino yazılımı, text verileri karta göndermenize ve karttan gelen text verileri alıp görüntülemenize imkan sağlayan 'serial monitor' adı verilen bir bir görünütleme aracına (pencere) sahiptir. Bu ve benzeri haberleşmelerde RX ve TX LEDleri yanıp söncektir.

    SoftwareSerial adlı kütüphane Arduino UNO'nun herhangi iki dijital pininin (biri RX diğeri TX işlevi görecek şekilde), seri haberleşme kurmasına imkan sağlar. SPI kütüphane ve detaylar için diğer belgeleri daha kolay bir haberleşme sağlamak için inceleyebilirsiniz.


    Programlama

    Arduino UNO, Arduino yazılımlarını kullanılarak programlanabilir. Gerekli programları kurduktan sonra 'Arduino UNO' seçeneğini Tools>Boards menüsünden seçin. (Seçerken kart üzerindeki mikrodenetleyicinin kodu dikkate alınmalıdır.) Atmega 328 mikrodenetleyicisi üzerinde bir bootloader ile beraber geldiğinden harici bir programlayıcı kullanmanıza gerek kalmadan yeni kodlarınızı yüklemenize olanak sağlar. Bu esnada haberleşmeyi ise STK500 protoklü ile sağlar.

    Programlama işini 'bootloader'ı bypass edip bir ARduino ISP kartı kullanarak da yapabilirsiniz. Bunun için detaylara buradan göz atabilirsiniz.

    USB ve ile kart haberleşmesi için 16u2 (8u2 entegresiyle en önemli fark hafızadır ve bu USB-to-serial haberleşme esnasında hızı etkilemez!!!) entegresi kullanılmaktadır. 16U2 çipinde firmware kaynak kodu mevcuttur. Atmega 16u2/8u2 entegrelerine DFU bootloader yüklenmiştir ve bu bootloader

    1. Rev1 kartlarda:kart arkasındaki 'lehim jumper' (made in Italy yazısı yanında) birleştirilerek
    2. Rev 2 ve üzeri kartlarda: 8U2/16U2 HWB hatlarını toprağa bağlayan bir direnç ile

    aktifleştirilir.


    Otomatik RESET

    Otomatik reset, mikrodenetleyiciye herhangi bir yükleme işleminden önce fiziksel olarak 'RESET' butonuna basma işlemini ortadan kaldırmıştır. Bu işlem yazılımsal olarak yapılır. Atmega 8U2/16U2 entegresinin donanım akış kontrol (DTR) hattı Atmega328'in reset hattına bağlanmıştır. Siz yeni bir program yüklemek isteyip Arduino IDE'de 'upload' butonuna bastığınızda, bahsedilen işlemi yazılım otomatik olarak yapar. Bu da DTR hattı'nın LOW'a çekilmesi ve yükleme işleminin başlama zamanlaması arasındaki uyumu arttırarak hatalı yazma işlemlerinin önüne geçer.


    Fiziksel karakteristik

    Arduino UNO SMD Rev3 kartında, bilgisayarınızın USB portlarını kısa devre akımlarından ve aşırı akımlardan korumak için resetlenebilir bir sigorta (polyfuse) vardır. Bu da bilgisayarınız için ekstra bir koruma demektir. USB porta gelen akım 500 mA değerinden fazla ise buna sebep olan olay ortadan kalkana kadar sigorta akımı kescektir. USB konnektr ve güç jackı olmadan kartın boy ve eni sırasıyla 2.7 ve 2.1 inçtir. (1 inç=2.54cm) Kart üzerindeki 4 vidalama deliği ise kartı istediğiniz yüzeye vidalamanıza olanak sağlar.




    Özet

    • Microcontroller: ATmega328 (SMD)
    • Çalışma Gerilimi: 5V
    • Giriş Gerilimi (Önerilen): 7-12V
    • Giriş Gerilimi (limit): 6-20V
    • Dijital I/O Pin Sayısı: 14
    • PWM Dijital I/O Pin Sayısı: 6
    • Analog Giriş Pin Sayısı: 6
    • I/O Pin Başına DC Akım: 40 mA
    • Flash Hafıza: 32 KB
    • Flash Hafıza (Bootloader İçin): 0.5 KB
    • SRAM: 2 KB
    • EEPROM: 1 KB
    • Clock Hızı: 16 MHz
    • Uzunluk: 68.6 mm
    • Genişlik: 53.4 mm


    Dökümantasyon ve Görseller


    Robotsepeti.com güvencesiyle kolayca ulaşabileceğiniz orjinal bir ürün daha ! Tek yapmanız gereken ihtiyacınızı belirlemek ve bize ulaşmak!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.